Hemmafru a la LCHF

Har lekt hemmafru idag och det har gått riktigt bra! Jag började med att baka en kaka, en kryddkaka, ni vet en sån som luktar jul eftersom det är kardemumma och kanel i. Så himla gott luktar det och jag har faktiskt tjuvsmakat lite granna och det verkar som att den blev himla god!
Medans den var i ugnen slängde jag ihop en müsli, ni vet den som jag gjorde för ett litet tag sedan? Fast med kardemumma i denna gången. Riktigt smarrig blir den till yoghurten, som numera är rysk, haha.
Istället för Turkisk yoghurt köpte jag den nya ryska yoghurten sist jag var och handlade. Den smakade typ ... creme fraiche?.. Haha ingen höjdare faktiskt. Men jag tänkte blanda ut den med lite grädde, så den blir lösare i konsistensen, ha i lite vaniljpulver och eventuellt lite sötning så blir den nog kanon!
Nu har jag, som avslutning på denna hemmafru-dag, lite bröd i ungen. Återigen experimenterar jag i köket, så vi vet inte hur det slutar haha.
Jag gör faktiskt samma bröd som jag bakade sist, det där i långformen, om ni minns. Men den här gången gör jag typ te-kakor av det istället. 12 stycken, så jag vet inte riktigt hur länge dom ska vara inne. När man gör det i långformen skall brödet vara i ugnen 60-80 minuter men det känns way to long för mina te-kakor..
Så jag sitter med datorn i köket just nu och vaktar dom, haha.

Jag återkommer nog lite senare med resultatet! Ha det gott och recepten finns om ni bara frågar!

LCHF på restaurang

Igår var tanken att vi skulle äta ute på restaurang och inte vilken restaurang som helst utan på vårat favoritställe, Lilla Tavernan. Grekisk mat inne i stan, på Olividalsgatan.
Det hade vi gjort om det inte varit fullbokat just igårkväll. Så vad gör man då? Jo, man beställer take away och äter deras goda mat hemma istället. En helt briljant idé och super gott var det.
Vanligtvis brukar jag ta min favorit, Souvlaki - kycklingspett med stekt potatis, tsatsiki och lite sallad men ni ser ju också att det inte riktigt stämmer med potatisen. Så jag, eller rättare sagt, jag och min sambo valde lite extra sallad och squashplättar istället för potatisen. Fy tusan vad gott det var!
Så gör man helt enkelt när man är fruktansvärt sugen på grekiskt trots att det är fullbokat på restaurangen, lätt som en plätt haha.
Idag lagade vi dock mat själva. Vi har båda två fallit totalt för kycklinggratängen jag gjorde för första gången för nån månad sen. Supergod och mätt blir man :)
Nu tänkte jag fortsätta min tisdagskväll och för er som är nyfikna var glassen som jag gjorde igår väldigt god. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig men jag kommer absolut att göra mera lass med glass i framtiden. Mikael tyckte också om den men precis som han sa, "man är så van vid den söta "vanliga" glassen men den var absolut god". Han beskrev det perfekt!
Tack för mig, ha det gott!

Jordgubbsglass LCHF

Yes, överskriften talar nästan för sig själv. Jag håller precis på att göra min egna glass, med jordgubbar i, alltså jordgubbsglass. Kommer bli så himla smarrigt och det är faktiskt den första glassen jag gör i mitt liv. Förutom då man var liten och frös in sagt i iskuber och kallade det för glass. Det var ju gott iofs men denna är med grädde och hela kalaset!
Här får ni receptet, lätt som en plätt och den kommer nog bli riktigt god.

Ingredienser:

300 g jordgubbar eller andra bär
3 dl grädde
3 st ägg
ev sötning Jag hade 3msk sukrin/sötrix
1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här
Vispa ägg, ev sötning och vanilj fluffigt, Blanda ner grädden och bären lätt mosade eller i bitar.

Glassmaskin: ställ burken som sedan ska förvara glassen i frysen, se till att allt är kallt, ställ portionsskålarna i kylen.
Häll sedan smeten i glassmaskinen och rör i ca 15-20 minuter. Servera i kalla skålar.

Eller ställ in glassen i frysen i och ta fram och rör runt varje halvtimma. Låt frysa i minst 4 timmar.

Har precis varit och rört i glassen en gång. Om en stund är det dags igen. Får väl bli ett smakprov ikväll eller imorgon.
Tjingeling!


LCHF bröd

Herregud! Ikväll har det hänt supermycket på LCHF-fronten. Det har bakats två olika bröd, det ena står fortfarande i ugnen, ätits hemmagjorda hamburgare till middag, rostats massa frön i en torr stekpanna tillsammans med salt och lite paprikapulver och så skall det göras chokladbollar. Det ni! Vad har ni åstadkommit denna måndagskväll? Haha, nej jag ska inte sitta här och vara kaxig. Tanken var att vi skulle ut och springa också men det blir nog inte så ikväll, så att sådär supermega duktig är jag egentligen inte.
Dom rostade fröna kommer utan tvekan bli mitt nya snacks men även mellanmål. Eftersom det inte innehåller nötter, jag rostade solrosfrön, melonkärnor och pumpafrön, så får jag ha med mig det på jobbet. Som tex då, mellanmål.
Men till en film eller bara för att man är sugen passar dom helt perfekt! Gottigott. Snabbt gick också.
Hamburgerbröden har jag ju bakat flera gånger innan men denna gången provade jag att byta ut en del av pofibern till mandelmjöl, mestadels för att jag inte är så överförtjust i smaken av bara pofiber.
Chokladbollarna har jag också gjort innan men denna gången tänkte jag baka till jobbet. Jag har tänkt länge att jag ska baka dit men det har bara inte blivit av. Så några LCHF-bollar bjuds det på imorgon, hoppas dom gillas! :)

Annars har det inte hänt så mycket mer än att ett helt nytt bröd står i ugnen, ett nytt recept alltså. Ska tydligen vara väldigt gott om man ska tro alla positiva kommentar det fått på lchfrecept. Så om vi inte är allt för mätta sedan ska det provsmakas med en ostskiva på, det är ju nått av det godaste som finns. Nybakat bröd med ost!
Tänkte ge er receptet, det kommer här:

Ingredienser:
200 g (3dl) linfrö
50 g (1dl) sesamfrö
50 g (0,75dl) hasselnötter
50 g (0,75dl) mandel Mandelmjöl
50 g kruska kli, fiberex eller fiberhusk
2 tsk bakpulver
1,5 msk brödkryddor Tillhör inte mina favoriter så jag hoppade över dessa.

Mixa allt till "mjöl"

Blanda sedan ihop:
50 g smält smör
1 dl creme fraiche
250 g keso Jag hade ingen keso, tog en extra dl creme fraiche och riven ost istället.
6 ägg


Gör så här
Mixa alla nötter och frön till "mjöl" i till exempel en mixer. Jag använde mandelmjöl så jag mixade aldrig utan blandade samman allting direkt istället.

Blanda ihop allt och häll i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper, (jag tog lite solroskärnor på brödet). Grädda i 60-80 min (beroende på ugn) i 175 grader. Ta ut brödet ur formen och låt det svalna. Skär i tunna skivor.

1 skiva = ca 1,1g kolhydrat


RSS 2.0