Middag på en höft!

Låter kanske krånligt men det är ju lätt som plätt, att göra middag på en höft alltså. Det är ett uttryck mamma använder sig av ofta, eller nästan alltid då jag frågar vad det är för recept på saker som hon lagar. Äsch, jag gör det på en höft. Det låter ju skit svårt men när man öagat mat ett tag (haha låter som att jag är gammal) så lär man sig. Jag kryddar ju aldrig efter bestämda mått nu för tiden. Eller jag ska inte säga aldrig, för första gången jag gör maträtter brukar jag faktiskt följa recept ganska exakt. Också nånting jag fått ifrån min mamma!
Tänk vad hon har lärt mig mycket. Jag tycker om det! 
Tillbaka till rubriken, att laga middag på en höft. Det gjorde jag idag. Som om ni inte redan listat ut det.
Slängde ihop en wok av lax och grönsaker i världsklass. För herregued vad god den blev! Lax, grönsaker, kokosmjölk, grädde, sambal oelek, röd curry paste, chili, curry, garam masala, lime och lite annat smått och gått åkte ner i min wok. 
Det blev en riktig kalasmiddag och jag gjorde en stor laddning så det blir nog till 3 matlådor. Duktig tös!


Experiment - LCHF

Har precis lekt labbråtta och experimenterat fram ett bröd. Kanske borde provsmaka innan jag skriver om det? Äsch, jag är så mätt. Skall ta en bit med ost på sen, gott.
Jag ville ha ett bröd som jag kan ha på jobbet. Får ju inte ha nånting som har med nötter att göra där så mitt favoritbröd, valnötsbrödet går ju bort direkt. Inte bara pga valnötterna, mandelmjölet gör sin del i deta hela med. Så idag tog jag ett recept som jag bakat innan men gjorde om det lite granna. Tillsatte sojamjöl och lite pofiber istället för riven ost. Låter kanske som ett konstigt byte men jag tror det blev riktigt bra!
Vill ha ett mer "brödigt bröd" om ni förstår mig?!
Här kommer receptet:

Ingredienser:
2 msk fiberhusk
2 dl skalade sesamfrön
2dl krossat linfrö
2 tsk bakpulver
ca 1dl sojamjöl
ca 1dl pofiber
6 ägg
Lite salt

Blandade först alla torra ingredienser. Tillsatte äggen och rörde runt ordentligen, lät det stå en liten stund eftersom fiberhusken sväller. Så jag kunde se om jag behövde tillsätta mera mjöl eller inte.
Bredde ut det på en plåt, ganska tunt.
In i ugnen ca 10min i 200 graders värme.
Uppdaterar efter mitt smakprov sen!

Söndagsmys!

Tjingeling! Är faktiskt på språng, skall vara utanför dörren om 6 min och vad passar inte bättre än att börja blogga då? haha. Sånt är så typiskt mig. Man har lite tid över innan man tex ska gå till bussen på morgonen, så börjar man plocka eller fixa med nånting så blir det att man ändå får springa i slutändan.
Vi, jag och min sambo skall nämligen sätta oss i bilen och köra ner till Kungbacka. Vi har blivit bjudna på en riktigt mysig söndagsmiddag hos Sofia! Varför i hela friden gör man inte sånt här oftare? Dumt. Men bra initiativ av oss att äntligen ses för gud vad jag saknar den tjejen. Hon är ju så grym!
Jag har, dagen eller middagen till ära bakat och jag hoppas det blir lika gott som det både luktar och ser ut. Har provat att göra en kladdkaka a la LCHF, såklart.
Den skall tydligen vara lote mousse-aktig i konsistensen, innehåller inget mjöl what so ever så jag var lite skeptisk till en början. Men den ska tydligen bli bra och vara godast när den äts kall, så med lite vispad grädde till blir den kanon.
Ha en bra kväll!

Mandelbröd - LCHF

Och det här med att baka fortsätter (en lycklig Lina kan inte låta bli att baka i mängder nu när hon har sötningsmedel, som inte tas upp av kroppen, hemma).
Tog nyss ut en liten plåt med Vaniljmuffins ur ugnen, mums vad goda dom blev. Men dom luktade mer än vad dom smakade? Konstigt. Men dom var goda ändå, blev godkänad av Mikael också, då är det bra :)
Tänkte åka hem till min mamma och bjuda henne på nybakade muffins, behöver plantera om en stor solros jag fick i torsdagskväll med, så den överlever ute på våran balkong.
Först måste bara brödet i ugnen bli färdigt. Yes, jag bakar bröd! Ett helt nytt som vi inte provat innan, mandelbröd heter det och bakas i en sån där avlång brödform.
Tänkte lägga upp receptet för er här, så ni som vill kan prova. Tror dock inte jag har så många LCHF-läsare här? än..

Ingredienser:
3 dl mandelmjöl
3/4 dl mixade solrosfrön*
1/4 dl mixade sesamfrön*
3/4 dl pofiber
2 msk sojamjöl
1 msk grahamsmjöl
1/2 tsk fiberhusk
5 ägg
200 g färskost (Phildadelphia)
En nypa salt

*Kan bytas ut mot mandelmjöl, om man inte vill ha solros/sesamsmak.

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Dela äggen, och blanda äggulorna med alla ingredienser förutom äggvitorna. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp. Häll i äggulesmeten, och ta några snabba tag med elvispen för att bland allt. Häll över i en smörad (och ev bröad) brödform och strö över t ex za'atar och svart kumminfrön. Grädda i ugnen i ca 30 minuter, och låt brödet stå kvar i eftervärme i ca 10-15 minuter.

Jag mixade aldrig fröna, utan hällde i dom precis som dom är. Valde även att strö över lite solrosfrön på toppen av brödet innan det åkte in i ugnen. Hoppade faktiskt över saltet, eller okej, jag glömdet det!
Brödkrydda har aldrig varit någon favorit hos mig så vi uteslutade helt enkelt den.
Ska strax provsmaka!

Rabarberpaj - LCHF

Oj vad veckan har gått fort. Det är ju redan lördag igen vilket känns superhärligt, jag gillar helgerna. Men vem gör inte det?
Man kan nästan tro att jag inte lagat någon mat på en hel vecka med tanke på att jag inte uppdaterat på ca 8 dagar. Det är ju inte helt sant, att jag inte lagat mat på 8 dagar alltså. För att göra en snabb genomgång räknar jag helt enkelt upp hur middagsveckan har sett ut, nämligen följande:
Blomkålsmos med korv och kokta ärtor, Kycklinggratängen med bearnaisås, Mikaels kycklingwok, Färdig grillkyckling till fredagsmys med paprika och grillost, kvällsfika en dag och det var nog allt. Ingen intressant matvecka med andra ord, dock bakade jag en rabarberpaj i onsdag. Då hade vi mamma här på middag och mitt paket ifrån LCHF-butiken som jag beställt anlände lagom tills dess. Så med det nya sötningsmedlet gjorde jag en smarrig rabarberpaj där smuldegen bestod av mandelmjöl, kokos, smör och "socker". Den blev god och det är så himla kul att jag kan baka! Dock glömde jag smaka på rabarberna innan, dom var helt galet sura så jag skulle sötat dom lite med...
Men det gick bra ändå för till pajen gjorde jag en egen vaniljsås av grädde, äggula , sötning och vaniljpulver - Supergod!

Update om middagen

Herregud vilken middag! Supergott och jäklar vad mätt jag är nu, helt galet. Jag lade en klick med Mango chutney på tallrike och hade det till gratängen, middagen var då räddad! Men nästa gång kommer jag ihåg att ha den i, tror att rätten, på nått konstigt vänster blir ännu godare då. 
Till detta åt jag boccoli och harricot verts som jag kokade i lätt saltat vatten och gottade till med en klick smör när dom kokat klart. Smarrigt värre!
Och om ni måste veta, så unnade jag mig en fruktansvärt god, kall cider till detta!

För det var jag värd!



Kvällens middag - LCHF

Kvällens middag är en ny rätt som jag precis slängde in i ugnen, om en kvart är den färdig och jag känner på mig att det kommer bli en riktig kanonrätt. Dock får jag äta middag ensam idag igen men det är en annan femma. Jag gillar det på ett sätt också! 
Middagen jag snart skall äta var väldigt enkel att göra och jag hittade den i vanlig ordning på lchfrecept.com

Kycklinggratäng

Ingredienser: 
4 färska kycklingfiléer (eller en färdigrillad kyckling)
2 dl Creme Fraiche
2 påsar bearnaisesåspulver - kokas enligt förpackningen Använde en burk Lohmanders Bearnaisås istället!
2-3 msk Mango Chutney (Fan, kom på nu att jag glömt Mango Chutneyn!)
ca 2 dl riven ost

Gör så här
Värm ugnen till 200 grader.
Strimla kycklingfiléerna, stek dem gyllenbruna, salta och peppra (eller bena ur kycklingen och dela köttet i mindre bitar).
Blanda ihop Creme Fraiche, bearnaisesås och mango chutney.
Bred ut kycklinköttet i en ugnssäker form och slå över såsen. Strö över den rivna osten.
Gratinera i ca 20 minuter, tills osten är gyllenbrun.

Haha, kom ju då på mig själv nu med att ha glömt ha i lite chutney men det är inte hela världen. Det gör ju rätten mer LCHF är någonsin haha. Kan dock ha lite chutney på eller till sen. Smart Lina!


 


Påtal om öl - LCHF

Jag och min öl-älskande pojkvän har precis gjort en upptäckt! Angående öl då förstås, eftersom jag titlade honom öl-älskande haha.
Han öppnade precis en Pripps Blå Pure och eftersom vanan sitter inne kollade han vad den innehöll.
Vi blev lite överraskade båda två, den innehåller 1g kolhydrat per dl. Alltså, dricker du hela flaskan får du i dig endast 3,3g kolhydrater och det är väl helt okej för att vara en öl?
Nu när sommaren närmar sig blir det ju mer sånt där. För min del är det väldigt svårt att göra om mina alkoholvanor, eller smaker låter kanske bättre, till LCHF. För när jag väl dricker så är det cider, drinkar eller vitt vin som gäller för mig. Så långt ifrån LCHF man kan komma med andra ord. Mikael däremot föredrar öl, rött vin eller wiskey vilket är bättre ur våran kostsynpunkt.
Men jag börjar lära mig mer och mer på vinfronten faktiskt, smakade ett rött vin för ett tag sedan och tyckte det var helt okej.
Men jag känner lite såhär, vi är 20 respektive 21 år (iaf i en månad till, hihi) och vi måste få leva livet med. Det är ju såhär med den här kosten att du bestämmer själv när det är fest! Viktnedgången går bara lite långsammare då men det är ju ett val man gör.
Precis som med mat, frukt eller annat som lockar ibland. Detta är dock det enda vi "fuskar" med men det kan vi leva med också!
Nu får detta inte tolkas som att vi inte gör nått annat än att dricka öl och cider, haha. Vi är precis som vilka ungdomar som helst och njuter av livet!
Här kommer en bild på den ölen jag skrev om i början, den kommer nog få vara med i sommar.


Lagt en beställning hos LCHF Butiken

Goddag! Ligger faktiskt i sängen men det är av den enkla anledningen att mina kära sambo spelar as hög (läs även konstig) musik i vardagsrummet så jag har helt enkelt stängt in mig i vårat sovrum. Gör mig inte så mycket, för jag har balkongdörren vid öppen och ligger lika skönt som en prinsessa i sängen.
Har precis varit inne för ungefär "sjuttioelfte" gången på webshopen, LCHF butiken och lagt en beställning. Så om några dagar kan jag baka hur mycket jag vill med Sötrix. Ett sötningsmedel som räknas inom kategorin kolyhdrat men inte uppför sig som en sådan. Den påverkar inte insulinet i kroppen alls vilket är kanon. Ska bli riktigt spännande att baka!
Egentligen hade jag velat ha det redan till imorgon men jag får slänga ihop en annan efterätt, som inte är VÄRLDENS LCHF men som ändå funkar.
Ska nämligen käka middag hemma i huset imorgon, mamma är ensam nu i två veckor eftersom pappa åkt till Norge och min moster kommer på besök. Så det blir middag och vin!
Så min tanke var då att jag skulle stå för efterätten och baka/göra en riktigt LCHF-variant som riktigt fick dom att tappa hakan, haha. Har läst många recept nu där folk har bjudit sina gäster på LCHF efterätter och fått så många överraskade miner och där gästerna tagit på en och tre portioner just för att det varit så gott. En sån reaktion hade jag velat ha, haha.
Men eftersom jag är väldigt duktig på att göra saker i sista sekund har jag inget sötningsmedel, vilket jag självklart vill prova att baka med så jag gör en egen efterätt.

Tänkte ta den såkallade GI-glassen från GB (gräddglass). Det duger helt klart! Så den tillsammans med vispad grädde (då höjer vi fetthalten ytterligare) och jordgubbar eller andra bär blir en perfekt variant av marrängswisch. Så gott! Vill man, tänkte jag också ha riven choklad , 80% som man kan strö över. Gott va?
Tror det passar bra för min kära familj som fortfarande inte gått över till vare sig GI eller LCHF, haha.
Ingen pik alls!


RSS 2.0